О чаше из нор-баязетского клада - Есаян, C. А.
Երվանդ Լալայանի՝ Նոր Բայազետից (Կամո) Թբիլիսիի բերված ժողովածու նյութերի մեջ հայտնաբերվեց պեգասի պատկերով մի փոքրիկ արծաթե թաս, որը գրանցված է թանգարանի հաշվառման մատյանում ( № 20—O5—9-րդ—1) (նկ. 1 )։ Հիշյալ մատյանում հաղորդվում է, որ այն հայտնաբերվել է Նոր Բայազետում 1907 թ. Ե. Լալայանի կողմից։ Ինչպես հայտնի է, նույն 1907 թ. Նոր Բայազետում հայտնաբերվել են ևս երկու սկուտեղներ, մեկր գրիֆոնի պատկերով (նկ. 2), մյուսը՝ թագավորի (իշխանի-ազնվականի) որսի ժամանակ պատկերով։ Այս երկու սկուտեղները, որոնք գտնվել են Մ. Պ. Բոտկինի կողմից, ինչ որ ճանապարհով ընկել են Բեռլինի Ֆրիդրիխի անվան թանգարանը, որտեղից էլ 1930 թ, անհետացել են։ Հրատարակվող թասը (տրամագիծը 20 սմ, բարձրությունը՝ 4 սմ), ներսի կողմից զարդարված է ձիու պատկերով, ունի փոքրիկ գլուխ և բերանում ծաղիկ։ Զին պատկերված է շորորան շարժման մեշ։ Զիու գլխի վրա թեքված է կեռ թևը, որի կենտրոնից սկիզբ է առնում մի փոքրիկ ժապավեն՝ <«պատիվ»։ Թագավորի թագը Գյոբլի կողմից կազմված աղյուսակի համաձայն վերագրվում է Խոսրով II ժամանակին։ Գրիֆոնի պատկերով սկուտեղը նույնպես թվագրվում է VI—VII դարերով։
Keywords: Археология