Из истории Астрахано-Каспийской флотилии - Малицян, С. А.
Ներկա հոդվածը նվիրված է սովետական պատմագրության մեջ անբավարար լուսաբանված մի հարցի՝ Աստրախանում և Կասպից ծովի հյուսիսում սպիտակգվարդիական հրոսակախմբերի և նրանց դաշնակիցների՝ անգլիական իմպերիալիզմի դեմ Ռուսաստանի հեղափոխական պրոլետարիատի մղած հերոսամարտերին։ Պատմական փաստերի հիման վրա հեղինակը ցույց է տալիս Աստրախանի և նրա շրջակայքի պաշտպանության կազմակերպման ուղղությամբ կուսակցական կազմակերպությունների կատարած վիթխարի աշխատանքը։ Քաղաքացիական պատերազմի թեժ օրերին Աստրախանի աշխատավորությունը կասպիական նավատորմիկի հեղափոխական ծովայինների հետ միասին կարողացավ կասեցնել թշնամու առաջխաղացումը, պահպանել բանվորա-գյուղացիական իշխանությունր մի քաղաքում, որը կարևորագույն հանգույց էր Կովկասը հեղափոխական Ռուսաստանի հետ կապելու ասպարեզում։ Հեղինակը մի շարք փաստերի միջոցով բացահայտում է հայ բոլշևիկների՝ Հ. Լազյանի, Ա. Բաղդասարյանի (Բաղդասարով),Գ. Աթաբեկյանի, Վարդանյանի գործունեությունը Աստրախանում սովետական իշխանության համար մղվող պայքարում։
Keywords: История