Ցեղասպանության և զանգվածային սպանությունների իրագործման հնարավոր վտանգը արհեստական բանականության զարգացման համատեքստում - Պողոսյան, Նարեկ Մ. (ՀՀ ԳԱԱ Հայոց ցեղասպանության թանգարան-ինստիտուտ)
Տեխնոլոգիաների արագ զարգացումը, մասնավորապես` արհեստական բանականու թյան կիրառումը, վերջին տարիներին փորձագետների մոտ լուրջ անհանգստություն է առաջ բերել. ﬔ քենաների ինքնուրույն մտածելու և որոշուﬓեր կայացնելու կարողությունն իր դրական կողﬔրով հանդերձ` մարդկության համար բազմաթիվ վտանգներ է ստեղծում: Արհեստական բանականության զարգացումը և ինքնավար զենքերը կարող են օգտագործվել ազգային, կրոնական, ռասայական որոշակի խմբերի թիրախավորման նպատակով, ինչի արդյունքում էլ ﬔծանում է ցեղասպանության և զանգվածային սպանությունների իրագործման վտանգը: This article illustrates the fact that the accelerating pace of technological development in recent years, in particular the use of artifi cial intelligence (AI) has raised serious concerns among experts that it, along with its advantages, can pose many dangers to mankind when machines think and make decisions for them. Particularly risky is that the development of AI and autonomous weapons can be used to target certain national, religious and racial groups, thereby increasing the risk of genocide and mass killings. В статье показано, что ускоряющиеся темпы развития технологий в последние го- ды, в частности использование искусственного интеллекта, вызывают серьезные опасения у экспертов, что он, наряду с его преимуществами, может создать много опасностей для человечества, когда машины думают и принимают решения для себя. Особенно рискованным является тот факт, что разработка искусственного интеллекта и автономного оружия может использоваться для нацеливания на определенные национальные, религиозные, расовые группы, что повышает риск геноцида и массовых убийств.
Keywords: Հայոց ցեղասպանություն; Հայոց պատմություն