Վան-Վասպուրականի հերոսամարտը ըստ ականատես վերապրողների վկայությունների - Սվազլյան, Վերժինե Գ․ (ՀՀ ԳԱԱ Հայոց ցեղասպանության թանգարան-ինստիտուտ)
Սյն գիտական աշխատանքի համար սկզբնաղբյուրային հենք են հանդի սացել 1915 թ. Հայոց ցեղասպանության վաղորդայնին Վանի նահանգապետ Ջևդեթ փաշայի կազմակերպած զինված հարձակման դեմ ըմբոստացած վանեցիների ﬔկամսյա ինքնապաշտպանական հերոսամարտին ականատես-վկա 35 վանեցիներից մեր գրի առած, ձայնագրած, տեսագրած հուշ-վկայությունները և պատմական երգերը, որոնք ստույգ ու ամբողջական գաղափար են տալիս այդ և հետագա պատմական իրադարձությունների մասին: The Young Turk leaders of the Ottoman Empire participated in World War I having expansionist objectives and with their former pan-Turkic and pan-Islamic plan to carry out the genocide of the Armenians. The mobilization and the collection of arms of the Armenians started with the war. The governor of Van Djevdet pasha besieged the town with the Turkish armed forces. The people of Van struggled heroically, till the last drop of their blood, to defend their elementary human right for survival and their Motherland. Младотурецкие лидеры Османской империи участвовали в Первой мировой войне с захватническими целями и со своей былой пантюркистско-панисламской программой геноцида армян. С войной началась мобилизация армян и насильственный сбор оружия у армянского населения. Губернатор Вана Джевдет-паша со своим войском осадил Ван. Жители Вана в течение месяца героически сражались до последней капли крови, чтобы защитить свое право на жизнь и свою Родину.
Keywords: Հայոց ցեղասպանություն; Հայոց պատմություն