Երվանդունի թագավորների թագադրման հնարավոր վայրի մասին - Պետրոսյան, Լուսինե
Հոդվածում քննարկվել են Արմե-Շուբրիայի արքայատոհմի, Երվանդունիների և Արտաշիսյանների ազգակցական առնչությունները՝ կապված այդ արքայատոհմերի ներկայացուցիչների թագադրման վայրի հետ: Համադրելով Ստրաբոնի, Ապիանոսի հաղորդումները հայկական տեղանվանական տվյալներին` հեղինակը փորձել է պարզել այդ արքայատոհմերի թագադրման վայրի հնարավոր տեղադրությունը: Այն փաստը, որ Տիգրան Մեծը թագադրվել էր ոչ թե իր պապի կառուցած ու նրա անունը կրող մայրաքաղաքում` հռչակավոր Արտաշատում, այլ Մեծ Հայքի հարավային ծայրամասում, նշանակում է, այդ վայրը նրա արքայատոհմի համար սրբազան է համարվել: Западная половина двуединого царства Арме-Шубрия, с дальнейшей провинцией Ангетхун, была царской гробницей Арме-Шубрии, их последпотомков Ервандидов (до 189 г.) и преемников последних - Арташесидов. А восточная половина, с центром Нпкерт, была местом коронования всех их. Коронацию проводили представители местной династии Багратуни. Не случайно Тигран Великий выбрал место своей коронации на юго-западе Великой Армении – в Олиберии, а не знаменитую столицу Арташат, построенную и названную его дедом Арташесом. The western half of the two-part kingdom of Arme-Shubria, with the further province of Angeghtun, was the royal cemetery of Arme-Shubria, their ensuing Yervandids (until 189) and the successors of the Yervandids - Artashesids. And the eastern half, with the center of Nprkert, was the place of the coronation of all of them. The coronation was carried out by representatives of the indigenous Bagratuni dynasty. It is no accident that Tigran the Great chose his place of coronation the south-western part of Great Armenia and not the famous capital Artashat, built by his grandfather Artashes.
Keywords: Հայոց պատմություն