Тонкие оболочки по моментной теории упругости как деформационные модели наноматериалов - Саркисян, С. О. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
На основе уравнений трѐхмерной моментной теории упругости с независимыми полями перемещений и вращений на базе достаточно общих гипотез построена прикладная модель тонких оболочек, подчиняющаяся деформационному принципу «сдвиг плюс независимый поворот». Доказываются энергетические теоремы для указанной модели и устанавливаются вариационные принципы. Модели тонких пластин и стержней получены как частные случаи модели оболочек. Աշխատանքում տեղափոխությունների և պտույտների անկախ դաշտերով առաձգականության եռաչափ տեսության հիման վրա, բավական ընդհանուր բնույթի վարկածների օգնությամբ, կառուցվում է բարակ թաղանթների կիրառական մոդելը, որն արտահայտում է «սահք գումարած անկախ պտույտ» դեֆորմացիոն սկզբունքը: Այս մոդելի համար ապացուցվում են էներգետիկ թեորեմները, և հիմնավորվում վարիացիոն սկզբունքները: Բարակ սալերի և ձողերի մոդելները ստացվում են թաղանթի մոդելից որպես մասնավոր դեպքեր: In this paper, on the basis of the equations of the three-dimensional moment theory of elasticity with independent fields of displacements and rotations, through the help of some rather general hypotheses, an applied model of thin shells is constructed that obeys the deformation principle of «shear plus independent rotation». For this model, energy theorems are proved and variational principles are established. Models of thin plates and beams are obtained as special cases of the shell model.
Keywords: Mechanics