Эволюционная физиология и проблемы сомнологии - Оганесян, Г. А.; Аристакесян, Е. А.; Ватаев, С. И.; Азнаурян, С. А.; Татоян, М. Р.; Сааков, В. С.; Свиряев, Ю. В. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Աշխատանքում փորձ է արվել ցույց տալ, թե ինչպես է Ի.Գ. Կարմանովային հաջողվել Լ.Ա. Օրբելու կողմից ձևակերպված էվոլյուցիոն ֆիզիոլոգիայի նպատակների և խնդիրների հիման վրա ստեղծել նոր գիտական ուղղություն՝ էվոլյուցիոն սոմնոլոգիա, որը էվոլյուցիոն ֆիզիոլոգիայի մասնավոր բաժին է՝ նրան բնորոշ տեսական և գործնական արդյունքներով և եզրահանգումներով: Ցույց է տրվել սերտ կապը արթուն վիճակ-քուն ցիկլի ֆիլո և օնտոգենետիկ զարգացումը՝կենտրոնական նյարդային համակարգի զարգացմանը զուգընթաց: Ընդ որում հստակ ուրվագծվում են էվոլյուցիոն ֆիզիոլոգիայի երեք սկզբունքները՝ ֆունկցիոնալ համակարգի տարրերի թվաքանակի,փոխանցման ազդակների արագության և ֆունկցիոնալ համակարգի տարրերի տարանջատման աստիճանի աճ: The work is an attempt to show how, on the basis of the goals and tasks of evolutionary physiology formulated by L.A. Orbeli, I.G. Karmanova succeeded in creating a new scientific direction - evolutionary somnology which is a particular section of evolutionary physiology with all its theoretical and practical results and conclusions. The close connection of the phylo- and ontogenetic development of the wakefulness-sleep cycle with the development of the central nervous system is shown. At the same time, three principles of evolutionary physiology can be clearly traced: the increase in the number of elements of the functional system, the increase in the speed of signal transmission, and the increase in the degree of differentiation of the elements of the functional system.
Keywords: Medicine