Сезонные различия сочетанного воздействия интервальной нормобарической гипоксии и мелатонина на морфофункциональное состояние щитовидной железы гипертензивных крыс - Янко, Р. В. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Целью данной работы было сравнение влияния комбинированного воздействия интервальной нормобарической гипоксии и мелатонина в разные сезоны года на морфофункциональное состояние щитовидной железы (ЩЖ) спонтанно-гипертензивных крыс. Исследование выполнено на 48 крысах-самцах линии SHR. Гипоксическую газовую смесь (12 % O2 и 88 % N2 ) ежедневно подавали подопытным животным в прерывистом режиме: 15 минут деоксигенация / 15 минут реоксигенация в течение 2 часов. Мелатонин вводили перорально в дозе 5 мг/кг в 10.00 ч. Общая продолжительность эксперимента составила 28 дней. Սույն աշխատանքի նպատակն է եղել համեմատել ինտերվալային նորմոբարիկ հիպօքսիայի և մելատոնինի համակցված ազդեցությունը հիպերտենզիվ առնետների վահանաձև գեղձի մորֆոֆունկցիոնալ վիճակի վրա՝ տարվա տարբեր եղանակներին: Հետազոտությունն իրականացվել է SHR գծային 48 արական սեռի առնետների վրա: Փորձակենդանիներին ամեն օր ընդհատվող կարգով տրվել է հիպօքսիկ /թթվածնաքաղցային/ գազային խառնուրդ (12% O2 և 88% N2)՝ 15 րոպե դեզօքսիգենացում / 15 րոպե ռեօքսիգենացում 2 ժամվա ընթացքում: Մելատոնինը տրվել է պերօրալ եղանակով՝ 5 մգ / կգ չափաբաժնով՝ առավոտյան 10:00-ին: Փորձի ընդհանուր տևողությունը կազմել է 28 օր:The aim of this work is to compare the effect of the combination influence of interval normobaric hypoxia and melatonin in different seasons of the year on the morphofunctional state of the hypertensive rats’ thyroid gland. The study was carried out on 48 male rats of the SHR line. The hypoxic gas mixture (12 % O2 and 88 % N2 ) was daily given to experimental animals in intermittent mode: 15 minutes deoxygenation / 15 minutes reoxygenation for 2 hours. Melatonin was administered orally in a dose of 5 mg / kg at 10.00 a.m. The total duration of the experiment was 28 days.
Keywords: Physiology