Контактная задача для однородной плоскости с трещиной - Акопян, В. Н.; Акопян, Л. В. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
В работе методами разрывных решений уравнений теории упругости и сингулярных интегральных уравнений выведена определяющая система сингулярных интегральных уравнений задачи о плоско-деформированном состоянии однородной упругой плоскости с конечной трещиной, в один из берегов которой вдавливается абсолютно жесткий штамп с сухим трением, и построено ее точное рещение. Получены простые формулы как для определения контактных напряжений под штампом, так и для коэффициентов интенсивности разрушающих напряжений нормального отрыва и поперечного сдвига. In the work, by methods of discontinuous solutions of the equations of elasticity theory and of the singular integral equations, a governing system of singular integral equations of the problem of the plane stress state of a homogeneous elastic plane with a finite crack, onto one of the sides of which an absolutely rigid stamp with dry friction is pressed, and constructed exact solution. Simple formulas are obtained both for determining the contact stresses under the stamp and for the intensity stress factors of the breaking stresses of normal separation and transverse shear. Աշխատանքում, առաձգականության տեսության հավասարումների խզվող լուծումների և սինգուլյար ինտեգրալ հավասարումների մեթոդների օգնությամբ, ստացվել են վերջավոր ճաք պարունակող առաձգական հարթության հարթ-դեֆորմացիոն վիճակը բնութագրող որոշիչ սինգուլյար ինտեգրալ հավասարումները, երբ ճաքի ափերից մեկին սեղմվում է բացարձակ կոշտ դրոշմը չոր շփմամբ, և կառուցվել է նրա փակ լուծումը: Ստացվել են պարզ բանաձևեր ինչպես դրոշմի տակ գործող կոնտակտային լարումների, այնպես էլ նորմալ պոկման և երկայնական սահքի քայքայող լարումների ինտենսի¬վության գործակիցների որոշման համար:
Keywords: Առաձգականության մաթեմատիկական տեսություն; Թաղանթների և սալերի տեսություն; Էլեկտրամագնիսաառաձգականության տեսություն; Աերոհիդրոմեխանիկա; Շինարարական մեխանիկա; Փորձարարական տեխնիկա