Изовекторные парные корреляции нуклонов в атомных ядрах - Никогосян, Г. Г. (Հայաստանի ԳԱԱ)
Получено конечное бозонное представление фермионных операторов. Построен коллективный гамильтониан для описания парных возбуждений и анализирована коллективная потенциальная энергия. Коллективные моды, связанные с добавлением и удалением пар частиц, отделены от множества ядерных степеней свободы. Ստացված են ֆերմիոնային օպերատորների վերջավոր բոզոնային ներկայացումները: Կառուցված է զույգային գրգռումների դինամիկան նկարագրող կոլեկտիվ համիլտոնիանը և ուսումնասիրված է կոլեկտիվ պոտենցիալ էներգիան: Զույգերի ավելացմամբ և վերացմամբ պայմանավորված կոլեկտիվ մոդերը անջատված են միջուկի ազատության աստիճանների բազմությունից: A finite boson representation of fermion operators is obtained. The collective Hamiltonian for description of dynamics of the pairing modes is constructed and the collective potential energy is considered. The collective pair addition and pair removal modes are separated from the variety of nuclear degrees of freedom.
Keywords: Physics