Об обобщении детерминированных математических моделей - Налчаджян, Т. А. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Изучается вопрос обобщения детерминированных математических моделей с точки зрения практического внедрения полученных оптимальных решений. Доказывается, что процесс внедрения оптимальных решений в реальных условиях всегда осуществляется с некоторой неопределенностью, в результате чего полученный реальный эффект становится значительно меньше ожидаемого теоретического уровня. Предлагается метод обобщения как линейных, так и нелинейных математических моделей. Քննարկվում է դետերմինացված մաթեմատիկական մոդելների ընդհարացման խնդիրը օպտիմալ վճիռների գործնական կիրառման տեսակետից: Ցույց է տրված, որ իրական պայմաններում օպտիմալ վճիռների ներդրման գործընթացները միշտ ընթանում են որոշակի անորոշության պայմաններում, որի հետևանքով ստացվող իրական արդյունքը զգալիորեն փոքր է լինում տեսականորեն ակնկալվող չափից: Առաջարկվում է ինչպես գծային, այնպես էլ ոչ գծային դետերմինացված մաթեմատիկական մոդելների ընդհանրացման մեթոդ: The issue of generalizing the deterministic mathematical models from the standpoint of practical introduction of the obtained optimal solutions is considered. It is proved that the introduction of optimal solutions under real conditions is always carried out with some uncertainty, as a result of which the obtained real effect is considerably smaller than the anticipated theoretical level. A method for generalizing both linear and non-linear mathematical models is prorosed.
Keywords: Տեխնոլոգիա