Երկչափ պատկերների մակնիշավորումը թվային ջրանիշով՝ բարեփոխված վեյվլետների կիրառմամբ - Գոմցյան, Ս․ Գ․ («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Դիտարկվել են տվյալների անվտանգության, ինֆորմացիայի պաշտպանության, հեղինակային և ինտելեկտուալ սեփականության իրավունքների, տվյալների գաղտնիության պահպանման խնդիրները, որոնց լուծումներից մեկն է դրանց մակնիշավորումը լոգոտիպով: Մշակվել է լիֆտինգ-սխեմայով արագ վեյվլետ-ձևափոխությամբ իրականացվող երկչափ պատկերի մեջ թվային ջրանիշի ներդրման ալգորիթմ, որը կիրառում է պատկերների միաձուլման մեթոդ ադիտիվ մեխանիզմով: Ալգորիթմում օգտագործվել են MATLAB միջավայրում լիֆտինգ-սխեմայով նախապես բարեփոխված LS-bior2.6 և LS-cdf2.6 բիօրթոգոնալ վեյվլետները: Ալգորիթմի արդյունավետությունը գնահատվել է մակնշված պատկերի ազդանշան/աղմուկ հարաբերությամբ և վերականգնված ջրանիշի առավելագույն սխալանքով՝ ներդրման գործակցի տարբեր արժեքների դեպքում: Рассмотрены задачи, связанные с безопасностью данных, защитой информации, авторских прав и прав интеллектуальной собственности, а также конфиденциальностью данных, одним из решений которых является их маркировка логотипом. Разработан алгоритм введения цифрового водяного знака в двумерное изображение на основе быстрого вейвлет-преобразования по лифтинг-схеме, использующий метод слияния изображений аддитивным механизмом. В алгоритме использовались по лифтинг-схеме предварительно улучшенные в среде MATLAB биортогональные вейвлеты LS-bior2.6 и LS-cdf2.6. Эффективность алгоритма была оценена отношением сигнал/шум маркированного изображения и максимальной ошибкой восстановления водяного знака при различных значениях коэффициента внедрения. The problems associated with data security, protection of information, copyrights and intellectual property rights, as well as data confidentiality are considered, one of the solutions of which is their marking with a logo. An algorithm has been developed for embedding a digital watermark into a two-dimensional image based on the fast wavelettransform according to the lifting-scheme, using the method of image fusion with the additive mechanism. The algorithm has used the biorthogonal wavelets LS-bior2.6 and LScdf2.6 previously improved in the MATLAB environment according to the lifting-scheme. The efficiency of the algorithm was estimated by the signal-to-noise ratio of the marked image and the maximum error of the watermark restoration at various values of the embedding coefficient.
Keywords: Radioelectronics