Роль окислительного стресса и супероксиддисмутазы при шизофрении - Карапетян, Луиза; Аджемян, Софи; Захарян, Роксана (ՀՀ ԳԱԱ)
Шизофрения тяжелое психическое заболевание с частично описанным патогенезом. Ряд исследований свидетельствует о нарушениях окислительного стресса при психоатрических заболеваниях, включая больных шизофрении. Тем не менее, до настоящего времени данные относительно характера изменений уровней и активности ферментов этой системы при шизофрении противоречивы. Цель данной работы - оценить активность антиоксидантного фермента супероксиддисмутазы у больных шизофренией. Շիզոֆրենիան հոգեկան ծանր հիվանդություն է՝ մասնակիորեն նկարագրված պաթոգենեզով: Մի շարք ուսումնասիրություններ ցույց են տալիս, որ հոգեկան հիվանդությամբ տառապողները՝ մասնավորապես շիզոֆրենիայով հիվանդներն ունեն օքսիդատիվ սթրեսի խաթարումներ։ Այնուամենայնիվ շիզոֆրենիայի ժամանակ այս համակարգի ֆերմենտների մակարդակների և ակտիվության փոփոխության բնույթի վերաբերյալ տվյալները դեռևս հակասական են: Սույն աշխատանքի նպատակն է գնահատել շիզոֆրենիայով հիվանդների մոտ հակաօքսիդանտային համակարգի սուպերօքսիդդիսմուտազ ֆերմենտի ակտիվությունը։ Schizophrenia is a severe mental illness with a partially described pathogenesis. A number of studies indicate impaired oxidative stress in several psychiatric diseases, including schizophrenia. However, data, so far, regarding the nature of changes in levels and activity of these enzymes in terms of schizophrenia are contradictory. The aim of this study is to evaluate the activity of superoxide dismutase in patients with schizophrenia.
Keywords: Psychiatry