Основоположник армянской исторической живописи - Агасян , Арарат (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
XIX դարավերջի և XX դարասկզբի հայ կերպարվեստի պատմության մեջ պատվավոր տեղ է գրավում Վարդգես Սուրենյանցը (1860–1921): Դժվար է հիշել իր սերնդակից մեկ այլ արվեստագետի, որն օժտված լիներ ոչ միայն գեղարվեստական բացառիկ, ստեղծագործական համապարփակ տաղանդով, այլև այդքան լայն ու խոր գիտելիքներ ունենար պատմության, լեզվի, գրականության, գեղագիտության, արվեստի պատմության և տեսության բնագավառներում: Vardges Surenyants (1860–1921) took an honorable place in the history of visual arts of the late 19th – early 20th centuries. It is hard to name another artist of the time endowed with a talent of such an exceptional artistic and comprehensive creative power, and that – built upon extensive and profound knowledge in the fields of history, language, literature, aesthetics, history and theory of arts.
Keywords: Arts; Philology; Linguistics