Фотометрический метод определения инулина в экстракте клубней топинамбура - Мелкумян, И. Э. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
В результате проведенных исследований разработан быстрый, простой в исполнении метод определения инулина в растворе, в частности, в экстракте клубней топинамбура. В его основе лежит образование окрашенного комплекса со специфическим реагентом резорцина в соляной кислоте с максимумом поглощения при 490 нм. Предлагаемый метод может успешно применяться как в технологических процессах, так и в исследованиях биокон-версии инулина в различные продукты. Հետազոտությունների արդյունքում մշակվել է գետնախնձորի պալարների մեջ ստացված լուծամզվածքում ինուլինի որոշման արագ, պարզ մեթոդ: Նրա հիմքում ընկած է աղաթթվի և ռեզորցինի հատուկ ռեակտիվի հետ գունավոր համալիր միացության ձևավորումը, որի առավելագույն կլանումը 490 նմ է: Առաջարկվող մեթոդը կարող է հաջողությամբ կիրառվել ինչպես տեխնոլոգիական գործընթացներում, այնպես էլ տարբեր ապրանքների մեջ ինուլինի կենսակոնվերսիայի ուսումնասիրություններում: As a result of the research, a fast, simple method for determining inulin in solution, in particular in the extract of Jerusalem artichoke tubers, was developed. It is based on the formation of a colored complex with a specific resorcine reagent in hydrochloric acid with a maximum absorption at 490 nm. The proposed method can be successfully applied both in technological processes and in studies of inulin bioconversion into different products.
Keywords: Biochemistry