Ոսպի նոր սորտերի էկոլոգիական փորձարկումը հանրապետության երեք գյուղատնտեսական գոտիներում - Բարբարյան, Ա. Ա.; Մաթևոսյան, Լ. Գ.; Շաբոյան, Գ. Գ. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Հանրապետության գյուղատնտեսության համար ոսպը համարվում է բուսական սպիտակուցի բարձր պարունակությամբ արժեքավոր հատիկաընդեղեն մշակաբույս: Սակայն վերջին տարիներին հանրապետությունում այն մշակվում է սահմանափակ տարածությունների վրա, որի պատճառը այս մշակաբույսի բարձր բերքատու, տարբեր բնակլիմայական պայմաններին հարմարված սորտերի բացակայությունն է: Մեր կողմից Արարատյան դաշտի պայմաններում ուսումնասիրվել է ոսպի համաշխարհային հավաքածուից ընտրված վաղահաս, բարձր բերքատու, կանգուն Ամբերդ սորտը, որը փորձարկվել է հանրապետության նախալեռնային և լեռնային գոտու պայմաններում: Այս սորտի էկոլոգիական փորձարկումը, ցույց է տվել, որ այն իր կենսաբանական և տնտեսական ցուցանիներով գերազանցում է տեղական Թալինի -6 սորտին: Благодаря высокому содержанию растительного белка, чечевица является ценной зернобобовой культурой для сельского хозяйства республики Армения. Однако в последние годы в республике чечевица возделывается на ограниченных площадях, причиной которого является отсутствие высокопродуктивных, экологически устойчивых и хорошо адаптированных к местным условиям сортов этой культуры. В условиях Араратской равнины из мировой коллекции чечевицы изучен и отобран раннeспелый, высокопродуктивный, устойчивый к полеганию сорт Амберд, который испытывался также в предгорной и горной зонах республики. Экологическое испытание этого сорта показало, что по биологическим и хозяйственным показателям сорт Амберд превосходит местный сорт Талини-6. Due to the high content of vegetable protein, lentils are a valuable leguminous crop for agriculture in the Republic of Armenia. However, in recent years, lentils have been cultivated in limited areas in the republic, the reason for which is the lack of varieties of this crop that are highly productive, environmentally sustainable, and well adapted to local conditions. In the conditions of the Ararat plain from the world lentil collection, an early-ripened, highly productive, lodging resistant variety Amberd was studied and selected, which was also tested in the foothill and mountain zones of the republic. An environmental test of this variety showed that, in terms of biological economic indicators, the Amberd variety is superior to the local Talini-6 variety.
Keywords: Agriculture; Ecology