Սինխրոն էլեկտրաբանեցման համակարգի մեխանիկական մասի հետազոտման մոդել - Բաղդասարյան, Մ. Ք.; Ուլիկյան, Ա. Թ.; Սարգսյան, Ս. Վ. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Մշակվել է սինխրոն էլեկտրաբանեցման համակարգի մեխանիկական մասի աշ- խատանքային վիճակի հետազոտման մոդել: Համակարգի շարժահաղորդման օղակի կապի կոշտության տարբեր արժեքների դեպքում համակարգի բնութագրերի փոփոխության հետազոտումը իրականացվել է MATLAB ծրագրային փաթեթի Simulink միջավայրում: Հետազոտությունների կատարման համար ստացվել են փոխանցման ֆունկցիաներ՝ որպես ելքային մեծություն ընդունելով առաձգական տարրի բեռի մոմենտը: Ստացված մոդելը հաջողությամբ կարող է օգտագործվել տարատեսակ սինխրոն էլեկտրաբանեցման համակարգերի մեխանիկական մասում վտանգավոր հասունացող վթարային ռեժիմների բացահայտման նպատակով: Разработана модель для исследования рабочего состояния механической части синхронной электроприводной системы. Исследование изменения характеристик системы в случае различных значений жесткости передачи звеньев системы проводилось в среде Simulink с помощью программного пакета MatLab. Для проведения исследований получены передаточные функции. В качестве выходной величины принят момент нагрузки упругого элемента. Полученная модель может быть успешно использована для обнаружения нарастающих аварийных режимов в механической части различных систем синхронного электропривода. A model has been developed for studying the working state of the mechanical part of a synchronous electric drive system. The study of changes in the characteristics of the system in the case of different values of the transmission stiffness of the system links has been carried out in the Simulink environment by the MatLab software package. To carry out investigations transfer functions are obtained. As an output value, the load moment of the elastic element is taken. The resulting model can be successfully used to detect the increasing emergency conditions in the mechanical part of various synchronous electric drive systems.
Keywords: Electronics; Nuclear engineering