Влияние витамина B12 на реакцию окисления метиллинолеата в мицелярных растворах - Манукян, З. О.; Арутюнян, Л. А.; Минасян, С. Г.; Тавадян, Л. А. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Исследованы антиоксидантные свойства кобаламинов – составляющих витамина B12 в мицелярной системе модельной реакции пероксидного окисления метиллинолеата молекулярным кислородом. Установлено, что цианокобаламин и гидроксокобаламин проявляют антиоксидантные свойства, ингибируя пероксидное окисление метиллинолеата. Метилкобаламин и аденозилкобаламин катализируют реакцию окисления метиллинолеата, выступая в роли катализаторов прооксидантнօго действия. Ուսումնասիրվել են վիտամին B12-ի բաղադրիչների՝ կոբալամինների հակաօքսիդիչ հատկությունները մոլեկուլային թթվածնով մեթիլլինոլեատի պերօքսիդացման մոդելային ռեակցիայի միցելային համակարգում: Հաստատվել է, որ ցիանոկոբալամինը և հիդրօքսոկոբալամինը դրսևորում են հակաօքսիդիչ հատկություններ՝ արգելակելով մեթիլլինոլեատի պերօքսիդացման ռեակցիան: Մեթիլկոբալամինը և դենոզիլկոբալամինը կատալիզում են մեթիլլինոլեատի օքսիդացման ռեակցիան՝ որպես պրոօքսիդիչ ազդեցությամբ կատալիզատորներ: The antioxidant properties of cobalamins were studied in the micellar system of the model reaction of methyl linoleate peroxide oxidation with molecular oxygen. It was established that cyanocobalamin and hydroxocobalamin exhibit antioxidant properties, thus inhibiting the peroxidation of methyl linoleate. Methylcobalamin and adenosylcobalamin, catalyze the oxidation reaction of methyllinoleate acting as prooxidant catalysts.
Keywords: Chemistry