Геохимические исследования сейсмотектонических движений земной коры центральной Армении - Пашаян, Р. А.; Арутюнян, Л. В. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Изучены сейсмотектонические движения земной коры территории Армении по гидрогеохимическим и сейсмическим данным. Дана оценка напряженно-деформированного состояния земной коры региона. Применен метод, основанный на статистической оценке изменчивости дисперсии в смежных временных интервалах, в частности, по вариации величины дисперсии содержания углекислого газа в минеральной воде. Выявлен возможный прогнозный признак сейсмического события․ Իրականացվել է Հայաստանի երկրակեղևի սեյսմատեկտոնական շարժումների ուսումնասիրություն՝ ըստ հիդրոերկրաքիմիական և սեյսմիկ տվյալների: Գնահատվել է տարածաշրջանի երկրակեղևի լարվածադեֆորմացիոն վիճակը: Հետազոտության ընթացքում կիրառվել է կից ժամանակային ինտերվալներում դիսպերսիայի փոփոխականության վիճակագրական գնահատման մեթոդը: Մասնավորապես, ըստ հանքային ջրերում ածխաթթու գազի դիսպերսիայի մեծության վարիացիաների, հայտնաբերվել է հնարավոր սեյսմիկ իրադարձության կանխանշան: The study of seismotectonic movements of the earth’s crust in the territory of Armenia according to hydrogeochemical and seismic data. An assessment of the stressstrain state of the earth’s crust of the region is given. A method based on a statistical assessment of variability of variance in adjacent time intervals, in particular, by varying the variance of the carbon dioxide content in mineral water, is used to identify a possible predictive sign of a seismic event․
Keywords: Physics; Geology