Migration to the USA by People of Shirak in 1908-1914 - Hayrapetyan, Armen (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Ըստ ԱՄՆ-ի Գաղթականական հանձնախմբի տվյալների, աշխատանքային առաջին գաղթականը Շիրակից ԱՄՆ հասավ 1904 թ., իսկ արդեն 1910–1914 թվականներին արտահոսքն ընդունեց զանգվածային մասշտաբներ:Հայրենի գավառից հեռանալու հիմնական պատճառը տնտեսական վիճակն էր, որ ստիպում էր պարտքերի մեջ թաղված մարդուն թողնել ընտանիքը և ուղևորվել Ամերիկա: «Նոր աշխարհում» տեղական լեզվին, օրենքներին ու սովորություններին անծանոթ շիրակցին ստիպված էր ցածր վարձատրությամբ կատարել ամերիկացու համար անհրապույր աշխատանք Իսթ Սենթ Լուիսի պողպատի գործարաններում, Ռոդ Այլենդի հանքերում կամ Ռիվերսայդի ցեմենտի գործարանում: По данным миграционного комитета США, первый трудовой мигрант из Ширака прибыл в Соединенные Штаты в 1904 году, а уже в 1910–1914 гг. миграция приобрела массовый характер. Основной причиной бегства из родного уезда была плачевная экономическая ситуация, которая и заставила обремененного долгами крестьянина покинуть семью и отправиться в США. В «Новом Свете» уроженец Ширака, не знавший местного языка, законов и обычаев, должен был заниматься низкооплачиваемым и не привлекающим американцев трудом на сталелитейном заводе в Восточном Сент-Луисе, в шахтах Род-Айленда или на Риверсайдском цементном заводе.
Keywords: Armenian Genocide (1915)