On the main directions in creep mechanics of metallic materialsHolm Altenbach, Katharina Knape - Altenbach Holm; Knape Katharina (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Creep mechanics is a part of engineering mechanics. The developments in this research field were motivated by some failure cases in the 19th century. The first theories have been formulated as uniaxial equations with only a few parameters. Later, these equations were extended to three-dimensional equations, substituting the scalar stress and strain by tensorial expressions. In addition, for better comparison to one-dimensional results, equivalent statements for the stresses and the strains were introduced. Up to now, there is no creep mechanics theory which is as strict as continuum mechanics. However, there are many engineering theories through which more and more solutions for practical cases can be obtained. The paper is a state of the art report of creep mechanics for metallic materials and structures composed from these materials. Механика ползучести является частью инженерной механики. Развитие исследований в этой области было мотивировано некоторыми авариями, произошедшими в 19-ом веке. Первые теории были сформулированы как одномерные уравнения с несколькими параметрами. Позже эти уравнения были распространены на трёхмерные уравнения, при этом скалярные напряжения и деформации были заменены тензорными выражениями. Кроме того, для лучшего сравнения с одномерными результатами должны использоваться гипотезы эквивалентности для напряжений и деформаций. До сих пор не существует теории ползучести, которая была бы настолько строгой, как механика сплошных сред. Однако существует много инженерных теорий, на основе которых получены очень и очень много решений для практических задач. Эта статья представляет собой обзор работ по механике ползучести металлических материалов и конструкций из этих материалов. ժամանակակից տեսություններ Սողքի մեխանիկան ճարտարագիտական մեխանիկայի մի մասն է: Այս ոլորտում հետազոտությունների զարգացումը պայմանավորված էր 19-րդ դարում տեղի ունեցած պատահարներով: Առաջին տեսությունները ձևակերպվել են որպես միաչափ հավասարումներ՝ մի քանի պարամետրերով: Հետագայում այս հավասարումները ընդհանրացվեցին եռաչափ հավասարումներ համար, փոխարինելով սկալյար լարումները և դեֆորմացիաները տենզորային արտահայտություններով: Բացի այդ, միաչափ արդյունքների հետ առավել լավ համեմատություն կատարելու նպատակով լարումների և դեֆորմացիաների համար պետք է օգտագործվեն համարժեքության վարկածներ: Մինչ այժմ գոյություն չունի մի այնպիսի սողքի տեսություն, որը հոծ միջավայրի մեխանիկայի պես խիստ լինի: Այնուամենայնիվ, կան շատ ճարտարագիտական տեսություններ, որոնց հիման վրա ստացվել են շատ ու շատ կիրառական ծնդիրների լուծումներ: Այս հոդվածը իրենից ներկայացնում է ակնարկ մետաղական նյութերի և նրանցից պատրաստված կառուցվածքների սողքի մեխանիկայի վերաբերյալ:
Keywords: Mechanics of deformable solids