Компьютерное моделирование процесса прессования круглого спеченного образца в конических матрицах - Маргарян М. А. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
В программной среде «ABAQUS» смоделирован процесс прессования спечённого образца круглого сечения в конических матрицах различной конусности. К его верхнему торцу подаётся равномерное перемещение в вертикальном направлении, в результате чего образец проходит через контейнер, коническую матрицу и калибровочную части пресс-формы. Получены зоны распределения напряжения Мизеса, основных компонентов напряжённого состояния, интенсивности деформаций и пористости материала, на основе которых были проанализированы только данные для образца, находящегося в конической матрице. Определены значения компонентов напряжённого состояния и пористости, построены графики этих величин при входе в матрицу и на выходе из неё, а также графики усреднённых данных по поперечному сечению вдоль матрицы. На основе полученных данных выявлены особенности влияния величины угла конусности матрицы на процесс прессования и подтверждены некоторые допущения, используемые при решении задачи аналитическим методом. The process of pressing a round sintered sample in conical dies with different tapering was modeled in the ABAQUS software environment. On the upper butt-end of the cylindrical sample, displacement in the vertical direction is given, with which it passes through the container, the die, and calibration part of the press mould. The zones of the distribution of Mises stress, the main components of the stress state, the strain intensity and porosity of the material are obtained, from which the data in zone of the conical die are analyzed. The values of the components of the stress state and porosity are determined. The graphs of these quantities were plotted at the entrance to the die and at the exit from the die, as well as graphs of averaged data over the cross section along the die. Based on the obtained data, the features of the effect of the angle tapering of die on the pressing process are revealed and some assumptions used in solving the problem by the analytical method are confirmed. Եռակալված կլոր հատույթով նմուշի տարբեր կոնականությամբ մամլամայրերում մամլման գործընթացը մոդելավորվել է «ABAQUS» ավտոմատացված ծրագրային միջավայրում: Գլանական նմուշի վերևի ճակատին տրվել է վերտիկալ ուղղությամբ հավասարաչափ տեղափոխություն, ինչի պատճառով այն անցնում է մամլակաղապարի կոնտեյներով, կոնական մամլամայրով և չափաբերման մասով: Ստացվել են Միզեսի լարման, լարվածային վիճակի հիմնական բաղադրիչների, դեֆորմացիաների ինտենսիվության և նյութի ծակոտկենության բաշխման գոտիները, որոնցից վերլուծվել են միայն մամլակաղապարի կոնական մամլամայրում գտնվող նմուշի տվյալները: Որոշվել են լարվածային վիճակի բաղադրիչների և ծակոտկենության արժեքները և կառուցվել են դրանց մամլամայր մտնելիս և դուրս գալիս, ինչպես նաև մամլամայրի երկայնքով գլանական նմուշների լայնական հատույթներում միջինացված արժեքների բաշխման գրաֆիկները: Ստացված տվյալների հիման վրա բացահայտվել են մամլամայրի կոնականության անկյան մեծության ազդեցության առանձնահատկությունները մամլման գործընթացի վրա և հաստատվել են խնդրի վերլուծական եղանակով լուծման ժամանակ ընդունվող մի քանի ենթադրություններ:
Keywords: Physics; Numerical methods