Сравнительное действие диабетогенов на содержание нейроактивных аминокислот в мозге и поджелудочной железе крыс - Хачатрян, Н. Х. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Ցույց է տրված, որ ալոքսանը և ստրեպտոզոտոցինն առաջացնում են առաջին տիպի շաքարախտ տարբեր մեխանիզմներով։ Դա արտահայտվում է առնետի ուղեղում և ենթաստամոքսային գեղձում նյարդաակտիվ ամինաթթուների տարբեր բաշխմամբ: Ուղեղում ալոքսանը չի ազդում ամինաթթուների պարունակության վրա, հավանաբար այն պատճառով, որ չի հաղթահարում հեմատոէնցեֆալիկ պատնեշը, իսկ ստրեպտոզոտոցինը զգալի փոփոխում է բոլոր հետազոտված նյարդաակտիվ ամինաթթուների կոնցենտրացիաները: Alloxan and streptozotocin have been shown to cause type 1 diabetes by the different mechanism. This is manifested in particular by the different distribution of neuroactive amino acids in the brain and pancreas of rats, observed in the present work. Alloxan does not affect the levels of amino acids in the brain because it seemly does not penetrate the blood-brain barrier, while streptozotocin causes significant changes in the level of all studied neuroactive amino acids.
Keywords: Neuroscience; Biological psychiatry; Neuropsychiatry; Brain diseases