Հովհան Օձնեցու վիպական կերպարի համեմատական քննություն - Դալալյան, Տորք (ՀՀ ԳԱԱ)
Հովհան Օձնեցի Իմաստասեր կաթողիկոսը (717-728 թթ.) Հայաստանյայց Առաքելական Եկեղեցու ամենասիրված սրբերից մեկն է։ Դա պայմանավորված է VIII դարում նրա՝ չափազանց ազդեցիկ քաղաքական, կրոնամշա-կութային և կրթական գործունեությամբ։ Պետականության բացակայության պայմաններում նա ստանձնում է Հայոց աշխարհի առաջնորդի դերը և անխոնջ պայքար ծավալում երկրի մշակութային ու կրոնական անկախության համար։ Католикос Армении (717-728) Ован Одзнеци Имастасер («Философ») является одним из самых почитаемых святых Армянской Апостольской церкви. Это обусловлено его чрезвычайно влиятельной политической, религиозно-культурной и образовательной деятельностью в VIII веке. В условиях отсутствия государственности Ован Одзнеци взял на себя роль лидера армянского народа, направив свою неиссякаемую энергию на достижение культурной и религиозной независимости страны. Catholicos of Armenia (717-728) Hovhan Odznetsi Imastaser («the Philoso-pher») is one of the most favorite saints of the Armenian Apostolic Church. This is due to his extremely influential political, religious, cultural and educational activi-ties in the 8th century. In the absence of statehood, he assumed the role of the Armenian leader and tirelessly pursued his country's cultural and religious inde-pendence.
Keywords: Biography; Criticism