«Մասնագիտություն» հասկացության ավանդական և արդի ընկալումներն ու մեկնաբանումները - Բազեյան, Կարինե
Մասնագիտությունների սահմանումները պատմականորեն փոփոխվել են գիտական-տեսական մոտեցումների և հենց ուսումնասիրության օբյեկտի զարգացման ընթացքում: Հոդվածում քննարկվում են մասնագիտությունների ուսումնասիրության տարբեր մոտեցումները, փորձ է արվում ներկայացնել «մասնագիտություն» հասկացության ավանդական ու արդի ընկալումները և մոտեցումները հայոց մեջ, հիմնավորվում է մասնագիտությունների ազգագրական հետազոտության կարևորությունը: Феномен профессии существует тысячи лет, и нет оснований рассматривать предшествующие формы всего лишь как подготовку к профессиям современного типа. Особенность нынешней ситуации заключается в том, что процесс профессионализации охватил практически все сферы трудовой деятельности, в результате чего профессия стала универсальным социальным институтом, а принадлежность к профессиональной группе - главным средством социальной идентификации (в отличие от этнической, религиозной, классовой, сословной и т.п.). Although the phenomenon of profession existed for thousands of years, its former manifestations couldn’t be viewed as a historical basis for current professions. The peculiarity of the current situation we encounter today is that the process of specialization encompasses all areas of employment,as a result of which the profession has become a universal social institution. Hence belonging to any professional group is the main method of social identification (as opposed to ethnic, religious, class, etc.).
Keywords: Anthropology