Историческая вернакулярная архитектура Гюмри: обоснование понятия и подход к сохранению - Иванов, Андрей
В статье приводится ряд обоснований адекватности термина «вернакулярная» природе гюмрийской исторической «архитектуры без архитекторов». Գյումրի քաղաքի /նախկին Ալեքսաեդրապոլ, Լեեիեակաե/ ճարտարապետական և միջավայրային առանձնահատկությունները հատկորոշվում են վերնակուլյար ճարտարապետությանը հատուկ շերտվածությամբ' «առանց ճարտարապետների ճարտարապետություն» (Բերնարդ Ռուդոֆսկի) բնորոշմամբ. կառուցապատողները վարպետ քարտաշ-որմնադիրներն էին, իսկ որպես շինարարական հումք օգտագործվում էր սև տուֆը: Architectural and environmental peculiarities of the city of Gyumri (former Alexandropol, Leninakan) located in the Republic of Armenia, lie in the vernacular - a significant layer of historic “architecture without architects” (Bernard Rudofsky) built by local skilled stonemasons from the local material, called black tuff.
Keywords: History; Architecture