Ալեքսանդրապոլի գավառի բնակչության կորուստները թուրքական բռնազավթման շրջանում 1918թ. մայիս-դեկտեմբերին - Ալեքսանյան, Կարինե
Հոդվածը վերաբերում է 1918 թվականին Արեւելյան Հայաստան թուրքական արշավանքի եւ Ալեքսանդրապոլի գավաոի ռազմակալման շրջանում հայ բնակչության կրած սարսափելի տառապանքների վերհանմանն ու հանրայնացմանը: Ներկայացված են Աոաջին համաշխարհային պատերազմի վնասները քննող հանձնաժողով ուղարկված Ալեքսանդրապոլի գավաոի բնակչության վկայությունները մարդկային եւ նյութական կորուստների վերաբերյալ: В статье рассмотрены и преданы гласности ужасные страдания армянского населения во время турецкого вторжения в Восточную Армению и окупации Александропольского уезда в 1918 году. Представлены показания жителей Александропольского уезда о людских и материальных потерях, которые были направлены в Комиссию по расследованию ущерба в Первой мировой войне. Факты статьи утверждают, что несовместимые с жизнью․ The article is about revealing and publicizing the terrible suffering by the Armenian population during the Turkish invasion of Eastern Armenia and the occupation of Alexandrapol province in 1918. The testimonies of the population of Alexandrapol sent to the World War I Bureua of Injury Investigation on human and material losses are presented. The article states that the Turkish atrocities incompatible with the human life and dignity of the Armenian population of Alexandrapol are not only crimes against Armenians but against all mankind as well and should be reimbursed without limitation.
Keywords: History