Факторы, определившие необходимость проведения в Республике Армения новых исследований по биоразнообразию грибов - Осипян, Л. Л. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Последнее десятилетие прошлого столетия и начало 21-ого века ознаменовались в малоземельной республике Армения резкими изменениями в политических, экономических, социальных и законодательных аспектах, что привело к чрезмерной активации негативного антропогенного воздействия на природу и изменению среды обитания для многих биологических объектов особенно для чувствительных к ним грибов. В связи с этим накопленные данные по микобиоте предлагается рассматривать как исторические для дальнейших сравнительных исследований. В статье приводятся конкретные факторы определивших необходимость проведения новых исследований. Նախորդ դարի վերջին տասնամյակը և 21-րդ դարի սկիզբը նշանավորվեց փոքր տարածք ունեցող Հայաստանի Հանրապետությունում քաղաքական, տնտեսական, սոցիալական, օրենսդրական ասպեկտների կտրուկ փոփոխություններով, ինչը հանգեցրեց բնության վրա բացասական մարդածին ազդեցության չափազանց մեծ ակտիվացման և կենսաբանական շատ օբյեկտների՝ հատկապես սնկերի կենսամիջավայրի փոփոխության։ Այդ կապակցությամբ միկոբիոտայի վերաբերյալ կուտակված տվյալները առաջարկվում է դիտարկել պատմական՝ հետագա համեմատական ուսումնասիրությունների համար։ Հոդվածում ներկայացվում են կոնկրետ գործոններ, որոնք պայամանավորում են նոր հետազոտությունների իրականացնելու անհրաժեշտությունը։ The 1990s and the beginning of the 21st century marked a series of major changes in the political, economic, social, environmental and legislative life of the small Republic of Armenia, which led to a major increase in negative human impact on the environment and changes to the habitat of many biological entities, particularly sensitive fungi. In this regard, previously accumulated information on the mycobiota should be considered historic in value and invaluable for future comparative studies. This article outlines some specific factors determining the necessity for new studies on fungal biodiversity in the Republic of Armenia
Keywords: Կենսաբանություն; Բժշկագիտություն; Կենսատեխնոլոգիա; Բուսաբանություն; Կենդանաբանություն; Ֆիզիոլոգիա; Մանրէաբանություն; Կենսաքիմիա; Կենսաֆիզիկա; Գենետիկա