Անտոցիանների կենսասինթեզը բուրավետ կալիզիայի դեղահումքում` Արարատյան դաշտի բացօթյա հիդրոպոնիկայի պայմաններում - Կարապետյան, Ա. Ս. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Առաջին անգամ բացօթյա հիդրոպոնիկայի պայմաններում ուսումնասիրվել է անտոցիանների պարունակությունը բուրավետ կալիզիայի (Callisia fragrans) կողային ընձյուղներում: Պարզվել է, որ անտոցիանների կենսասինթեզն ակտիվանում է կողային ընձյուղների վրա մոտավորապես 4-րդ միջհանգուցային տարածության ձևավորման փուլում և էական փոփոխություն չի կրում ընձյուղների հետագա աճին զուգընթաց: Впервые в условияx открытой гидропоники изучено содержание антоцианов в боковыx побегаx Callisia fragrans. Оказалось, что биосинтез антоцианов активируется в фазе формирования около 4-го междоузлового пространства на боковыx побегаx и не подвергается значительному изменению при дальнейшем росте побегов. The content of anthocyanins in the lateral sprouts of Callisia fragrans has been studied under open-air hydroponic conditions for the first time. It turned out, that the biosynthesis of anthocyanins is activated in the fase of formation of approximately 4th interjointal spaces on the lateral sprouts and does not carry significant changes in case of further growth of the sprouts.
Keywords: Hydrobiology