Ելանյութի աղբյուրի և որոշ ֆիզիկաքիմիական գործոնների ազդեցությունը սնկերի ցելյուլազի ակտիվության վրա - Սեմերջան, Հ. Հ․; Սեմերջյան, Ի ․Հ․; Սեմերջյան, Գ․ Հ.; Թռչունյան, Ա. Հ․ (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Ցելյուլոլիտիկ ֆերմենտները, որոնք իրականացնում են բուսական բջջի բջջապատի հիմնական ածխաջրի՝ ցելյուլոզի կենսաճեղկումը, կարևոր տեղ են զբաղեցնում օրգանական ածխածնի շրջապտույտում: Այդ ֆերմենտներ արտադրող հիմնական օրգանիզմներն են սնկերն և իկրոօրգանիզմները: Целлюлолитические ферменты, которые осуществляют биодеградацию целлюлозы, основного углевода клеточной стенки растительной клетки, занимают важное место в циркуляции органического углерода. Основными организмами, которые производят эти ферменты, являются грибы и микроорганизмы. Cellulolytic enzymes that carry out the biodegradation of cellulose, the main carbohydrate of the cell wall of a plant cell, occupy an important place in the circulation of organic carbon. The main organisms that produce these enzymes are fungi and microorganisms.
Keywords: Կենսաբանություն; Բժշկագիտություն; Կենսատեխնոլոգիա; Բուսաբանություն; Կենդանաբանություն; Ֆիզիոլոգիա; Մանրէաբանություն; Կենսաքիմիա; Կենսաֆիզիկա; Գենետիկա