Оценка степени дисперсности эритроцитов по размерам в норме и при патологии методом лазерной дифрактометрии - Саркисян, Г. П. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Исследовались возможности метода лазерной дифрактометрии для оценки степени дисперсности эритроцитов крови по размерам в норме и при патологии. Показано, что эффективность метода лазерной дифрактометрии существенно зависит от адекватности математического описания дифракции монохроматического лазерного света на популяции эритроцитов. Ուսումնասիրվել են լազերային դիֆրակցիաչափական մեթոդի հնարավորությունները՝ նորմայում և հիվանդության դեպքում արյան էրիթրոցիտների չափային դիսպերսիայի աստիճանի գնահատման համար: Ցույց է տրված, որ առաջարկվող մեթոդի արդյունավետությունը էապես կախված է էրիթրոցիտների պոպուլյացիայի վրա լազերի մոնոքրոմատիկ լույսի դիֆրակցիայի մաթեմատիկական նկարագրության ճշգրտությունից: The possibilities of the method of laser diffractometry for assessing the degree of dispersivity of red blood cells by sizes in the norm and in pathology were investigated. It was shown that the effectiveness of the method of laser diffractometry substantially depends on the adequacy of the mathematical description of the diffraction of monochromatic laser light on a population of red blood cells.
Keywords: Կենսաբանություն; Բժշկագիտություն; Կենսատեխնոլոգիա; Բուսաբանություն; Կենդանաբանություն; Ֆիզիոլոգիա; Մանրէաբանություն; Կենսաքիմիա; Կենսաֆիզիկա; Գենետիկա