Кокцидиоз и сопровождающие другие паразитические болезни в связи с получением корма из разных регионов - Барсегян, Р. Э. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Исследовано 48 голов 1-3-месячных кроликов, экспериментально зараженных кокцидиями, которых кормили травой, завезенной из двух областей – Лориской и Гегаркунинской. Исследования длились 10 дней. При искусственном заражении у кроликов одновременно отмечались 8 видов ооцист эймерий – E. magna, E. media, E. perforans, E. irresidua, E. сoecicola, E. еxigua, E. stiedae и E. sp. Проведенные нами исследования показали, что кроликов, которых кормили травой из Гегаркуникской области, кроме ооцистов эймерии на 3-й день после заражения был отмечен пасалуроз. На 10-й день эксперимента у них также был отмечен фасцелиоз. У кроликов, которых кормили травой Лорийской области, кроме ооцист эймерии на 3-й день после заражения был отмечен псороптоз. Ընդհանուր առմամբ հետազոտության է ենթարկվել կոկցիդիոզով փորձարարական վարակած 1-3 ամսեկան 48 գլուխ ճագար, որոնց կերակրվել է 2 մարզից՝ Լոռի և Գեգարքունիք բերված խոտով: Դիտարկումը կատարվել է 10 օր: Լաբորատոր պայմաններում ճագարները միաժամական վարակվել են 8 տեսակ էյմերիայի օօցիստներով՝ E. magna, E. media, E. perforans, E. irresidua, E. coecicola, E. Exigua, E. stiedae и E. sp.։ Մեր կողմից կատարած հետազոտությունները ցույց են տվել, Գեգարքունիքի մարզից բերված խոտով կերակրված ճագարների մոտ, բացի էյմերիայի օօցիստներից, վարակման 3-րդ օրը գրանցվել է պասալուրոզ: Հետազոտության 10-րդ օրը գրանցվել է նաև Ֆասցելիոզ: Լոռու մարզից բերված խոտով կերակրված ճագարների մոտ, բացի էյմերիայի օօցիստներից, 3-րդ օրը գրանցվել է պսորոպտոզ: 48 individuals of 1-3 month old domestic rabbits infected by coccidian, which were fed by grass and were imported from two regions: Lory and Gegharqunik have been studied. The studies have been lasted 10 days. Eight species of Eimeria’s oocysts: E. magna, E. media, E. perforans, E. irresidua, E. coecicola, E. exigua, E. stiedae and E. sp. have been recorded at the same time in the result of artificial infection of domestic rabbits. The results of the current studies shows that the domestic rabbits feeding by grass from Gegharqunik region have been infected not only with Eimeria’s oocysts, but with pasalurosis also at the 3th day after the infection, as well as the fasciolosis have been recorded at the 10th day of the study. The domestic rabbits feeding by grass from Lory region have been infected with Eimeria’s oocysts, as well as with psoroptes at 3th day after the infection․
Keywords: Zoology