Амурский чебачок Pseudorasbora Parva (Temminck ET Schlegel, 1846) (Actinopterygii: Cyprinidae) в бассейне реки Воротан (Южная Армения) - Пипоян, С. Х.; Аракелян, А. С.; Бабаян, А. А. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Приведена морфометрическая характеристика амурского чебачка Pseudorasbora parva, обнаруженного в Шамбском и Толорском водохранилищах бассейна р. Воротан. При проведении сравнительного морфометрического анализа установлено, что изученные выборки амурского чебачка достоверно отличаются друг от друга сравнительно немногочисленными признаками, что обусловлено размерной изменчивостью данных признаков и межпопуляционных различий под влиянием внешних условий обитания. Приводится также современный ареал данного инвазионного вида рыб в пределах Армении. Նկարագրված է Որոտան գետի ավազանի Շամբի և Տոլորսի ջրամբարներում հայտնաբերված ամուրյան նրբաձկան Pseudorasbora parva ձևաչափական բնութագիրը: Համեմատական վերլուծության ընթացքում պարզվել է, որ ամուրյան նրբաձկան ուսումնասիրված ընտրանքները հավաստիորեն իրարից տարբերվում են սակավաթիվ ձևաբանական հատկանիշներով, ինչը պայմանավորված է այդ հատկանիշների չափային փոփոխականությամբ և արտաքին միջավայրի ազդեցությամբ պայմանավորված միջպոպուլյացիոն տարբերություններով: Բերվում է նաև այս ինվազիվ ձկնատեսակի ժամանակակից արեալը Հայաստանի տարածքում: The morphometric characteristics of the Tapmout Gudgeon Pseudorasbora parva have been studied in the Shamb and Tolors reservoirs of the River basin of Vorotan. As a result of comparative analysis, it was found that the studied samples of the Tapmout Gudgeon reliably differ from each other by relatively few morphometric characteristics, which is due to the dimensional variability of these characteristics and interpopulation differences under the influence of external environmental conditions. The modern areal of this invasive fish species within Armenia is also given.
Keywords: Կենսաբանություն; Բժշկագիտություն; Կենսատեխնոլոգիա; Բուսաբանություն; Կենդանաբանություն; Ֆիզիոլոգիա; Մանրէաբանություն; Կենսաքիմիա; Կենսաֆիզիկա; Գենետիկա