Effect of oil producing activities on biochemical indices of Nigerian dwarf goat - Fidelis Ifeakachuku Achuba (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
The implication of crude oil producing activities on animals and humans in the NigerDelta attracts the attention of various scientists. The aim of this investigation was to access the biochemical indices of native goat inhabiting crude oil producing environment using nondestructive sampling techniques. Similar aged matched goats from a non-oil producing environment were adopted as control. Blood samples from each set of goats were collected using hypodermal needle through the ear vein of each goat. Նիգեր-դելտայում կենդանիների և մարդկանց վրա հում նավթի արդյունահանման գործողությունների հետևանքները գրավում են տարբեր գիտնականների ուշադրությունը: Այս հետաքննության նպատակն էր մուտք գործել հում նավթ արտադրող միջավայրում բնակվող հայրենի այծի կենսաքիմիական ցուցանիշներ` օգտագործելով ոչ քանդման նմուշառման մեթոդներ: Յուղ չարտադրող միջավայրից նման տարիքի համապատասխանեցված այծերն ընդունվել են որպես հսկողություն: Յուրաքանչյուր այծի արյան նմուշները հավաքվում էին հիպոդերմիկ ասեղով՝ յուրաքանչյուր այծի ականջի միջոցով:Влияние деятельности по добыче сырой нефти на животных и людей в дельте реки Нигер привлекает внимание различных ученых. Цель этого исследования состояла в том, чтобы получить доступ к биохимическим показателям местных коз, обитающих в нефтедобывающей среде, с использованием методов неразрушающего отбора проб. Подобные состарившиеся козы из не нефтедобывающей среды были приняты в качестве контроля. Образцы крови из каждой группы коз отбирали с помощью иглы для подкожных инъекций через ушную вену каждой козы.
Keywords: Կենսաբանություն; Բժշկագիտություն; Կենսատեխնոլոգիա; Բուսաբանություն; Կենդանաբանություն; Ֆիզիոլոգիա; Մանրէաբանություն; Կենսաքիմիա; Կենսաֆիզիկա; Գենետիկա