Die publizistik und organisationsarbeit der dr. Lepsius deutschen orient-mission unter mem nsrRegime bis zum ausbruch des zweiten weltkrieges - Hayruni, Ashcot (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Весной 1933 года, когда гитлеровский режим развивал свою расистскую концепцию, некоторые немецкие средства массовой информации муссировали тезис об идентичности евреев и армян, что чревато было тяжелейшими последствиями для последних. Основанные доктором И. Лепсиусом две организации – «Немецкая восточная миссия» (НВМ) и «Немецко-армянское товарищество» вели активную борьбу против насаждаемого гитлеровцами расизма в отношении евреев и армян. 1933 թ., երբ հիտլերյան վարչակարգը զարգացնում էր իր ռասիստական հայեցակարգը, գերմանական որոշ լրատվամիջոցներում շրջանառության մեջ էր դրվել հայերի և հրեաների ռասայական նույնականության թեզը, որը հաստատվելու դեպքում հայերի վրա կթողներ ծանրագույն հետևանքներ։ Դր. Յոհաննես Լեփսիուսի կողմից հիմնված երկու կազմակերպությունները՝ Գերմանական արևելյան առաքելությունը (ԳԱԱ) և Գերմանա-հայկական ընկերությունը ծավալեցին ակտիվ հակաքարոզարշավ՝ հերքելով այդ պնդումը և միաժամանակ հիմնավորելով, որ հայերը՝ որպես գերմանացիներին ցեղակից ժողովուրդ, պետք է դասվեն արիական ժողովուրդների շարքը։
Keywords: History