Վանակատի հումքի օգտահանման սկզբունքները բրոնզի դարում՝ ըստ ՀՀ տարածքից գտնված նմուշների pXRF վերլուծության տվյալների - Ջուհարյան, Ալեքսան (ՀՀ ԳԱԱ Հնագիտության և ազգագրության ինստիտուտ)
Հոդվածում ՀՀ տարբեր շրջանների բնակիչների կողմից մ.թ.ա 3-րդ հազարամյակում վանակատի աղբյուրների օգտահանման սկզբունքներն ուսումնասիրվել են երեք հուշարձանի՝ Ծաղկասարի, Թեղուտի և Ագարակի օրինակներով: During the Bronze Age, the Kura-Araxes culture flourished throughout the South Caucasus. Despite the extensive development of metallurgy, people continued also intensively use obsidian. Studying the principles of this raw material use has always been and still is an actual problem. В эпоху бронзы на всей территории Южного Кавказа процветала куро-араксская культура. Носители данной культуры, несмотря на обширное развитие металлургии, продолжали интенсивно использовать обсидиан.
Keywords: Archaeology; Ancient History; Geology