Из истории армянской археологии. Раскопки храма Звартноц, произведенные архимандритом Хачиком Дадяном - Клара Асатурян (Մայր Աթոռոյ Սրբոյ Էջմիածնի)
Զվարթնոցի տաճարը հայկական ճարտարապետության ամենանշանավոր հուշարձաններից է, որը վերջին հարյուրամյակի ընթացքում գտնվում է հայագիտության ուշադրության կենտրոնում: Ինչպես հայտնի է, Զվարթնոցի պեղումների առաջին նախաձեռնողը եղել է Ս. Էջմիածնի միաբանության անդամ, Ս. Էջմիածնի թանգարանի տնօրեն Խաչիկ վարդապետ Դատյանը, ով հայտնի է հնությունների հետազոտության նկատմամբ տածած իր մեծ սիրով եւ նվիրվածությամբ։ The temple of Zvartnots is one of the prominent monuments of the Armenian architecture, which deserved an essential attention of Armenian Studies during last century. As it is known, the first excavator of Zvartnots was the member of S. Etchmiadzin congregation, director of the Museum of S. Etchmiadzin - Khachik Archimandrite Dadyan, who has been marked by his great love and devotion towards investigation of antiquities.
Keywords: Auxiliary Sciences of History; Christianity; History of the Armenian Church; Archaeology