Ի. դարի ազգային-եկեղեցական ժողովները եւ Հայ Եկեղեցու սահմանադրության մշակման գործընթացը - Խմբ.՝ Առաքել Առաքելյան (1944-1948); Լևոն Կիսիբեկյան (1948-1950); Աշոտ Աբրահամյան (1950-1955); Առաքել Առաքելյան (1955-1956); Արթուն Հատիտյան (1956-1982); Պարգեւ Շահբազյան (1983-1984); Երվանդ Մելքոնյան (1985-1993); Տ. Ասողիկ եպս. Արիստակեսյան (1994-1996); Տ. Բագրատ աբղ. Գալստյան (1996-1998); Մարիամ Վարդանյան (պաշտոնակատար) (1998-1999); Տ. Արշակ աբղ. Խաչատրյան (պաշտոնակատար) (1999); Անդրանիկ Զեյթունյան (2000-2001); et al. (Մայր Աթոռոյ Սրբոյ Էջմիածնի)
Национально-церковный Собор Армянской св. Апостольской церкви является ее верховным органом, правомочным рассматривать и принимать решения по наиболее важным вопросам, относящимся к Армянской Церкви. В ХХ в. Соборы, за исключением Собора 1927 г., проводились для организации выборов Католикоса. National-Ecclesiastical Assembly is the highest body of the Armenian Apostolic Holy Church, which is authorized to discuss and make decisions concerning key issues that bother the Church. In the 20th century, the assemblies were mainly convened, except for the one of 1962, for the purpose of organizing elections of the Catholicos.
Keywords: Armenian church; Christianity