Կասիոս լեռը Անտիոքի շրջանի հայոց աւանդազրոյցներուն և հաւատալիքներուն մէջ - Չոլաքեան, Յակոբ (ՀՀ ԳԱԱ Հնագիտության և ազգագրության ինստիտուտ)
Յօդուածը կը ներկայացնէ Անտիոքի շրջանի հայութեան Վարդավառի տօնին հետ կապուած ժողովրդական որոշ ծէսեր ու հաւատալիքներ: Տիգրան Մեծի աշխարհակալութեան տարիներէն ի վեր, դարեր շարունակ այս շրջանակին մէջ ապրող ու մինչեւ ԺԱ դար միշտ համալրուող տեղւոյն հայութիւնը հայկական լեռնաշխարհէն բերած իր հաւատալիքներն ու հայոց բնաշխարհին հետ կապուած աւանդազրոյցները վերագրած է նոր միջավայրին, յատկապէս Կասիոս լերան, որ Ուկարիթի քաղաք-պետութեան օրերէն մինչեւ հելէնիզմի դարաշրջան` Պաալ-Զեւս աստուծոյ բնակավայրը կը նկատուէր, հոն էր նաեւ Անտիոքի մայր աստուածուհիին մեհեանը: В статье представлены некоторые народные обряды и поверья армян антиохийского региона, связанные с праздником Вардавар. Армяне, проживающие в этих краях веками, со времен правления Тиграна Великого, с постоянно возрастающей численностью до 11-ого века, принесенные с собой с Армянского нагорья поверья и связанные с родиной сказания приписали новой среде, особенно горе Кассиус, которая со времен города-государства Угарита до эпохи эллинизма считалась местом обитания бога Баал-Зевса, там же находился языческий храм богини-матери Антиохии. This article discusses the Armenians of the Antioch region, whose roots can be traced to Antioch since the times when the territory was part of Tigran the Great’s colony. For centuries, Armenians have been native inhabitants of this region. Their population continued to grow until the 11th century. The increased number of Armenians contributed to the local cultural life, with beliefs and folk tales that they brought with them from the Armenian Highlands. Those tales and beliefs were mixed with those from the local population who were particularly related to the Cassius Mountain area. During the time between the Ugarit Kingdom and the end of Hellenic period, the Cassius Mountain region was considered the home of the gods Baal and Zeus. The temple of the Godess of Antioch was there, as well.
Keywords: Manners and customs