Новые находки редких жаброногих ракообразных (Crustacea: branchiopoda) Leptestheria dahalacensis (Ruppel, 1837) (Spinicaudata) и Branchipodopsis terpogossiani Smirnov, 1936 (Anostraca) в Армении - С. А. Акопян; М. Ю. Калашян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Приводятся сведения о новых находках жаброногих ракообразных (Crustacea: Branchiopoda) Leptestheria dahalacensis (Ruppel, 1837) (Spinicaudata) и Branchipodopsis terpogosyani Smirnov,1936 (Anostraca) в Армении. Оба вида ранее были известны лишь из Араратской долины. Авторами представлено новое местообитание L.dahalacensis в Северной Армении; для второго вида обнаружено новое местообитание в пределах Араратской долины. Оба вида рассматриваются как редкие и заслуживающие специальных мер охраны. Բերվում են տվյալներ Հայաստանում խռիկաոտ խեցգետնակերպերի (Crustacea: Branchiopoda) Leptestheria dahalacensis (Ruppel, 1837) (Spinicaudata) և Branchipodopsis terpogosyani Smirnov,1936 (Anostraca) նոր գտածոների վերաբերյալ: Առաջին երկու տեսակները նախկինում հայտնի էին միայն Արարատյան հարթավայրից: Ներկայացված է L.dahalacensis տեսակի նոր ապրելավայր Հյուսաիսային Հայաստանում; երկրորդ տեսակի համար հայտանաբերվել է նոր ապրելավայր Արարատյան հարթավայրում: Առաջին երկու տեսակները համարվում են որպես խիստ հազավադեպ և հատուկ պահպանության միջոցառումներ պահանջող ֆաունայի տարրեր: New data on the findings in Armenia of fairy shrimps (Crustacea: Branchiopoda) Leptestheria dahalacensis (Ruppel, 1837) (Spinicaudata) и Branchipodopsis terpogosyani Smirnov,1936 (Anostraca) are given. Both species were previously recorded in the valley only. New locality of L.dahalacensis in Northern Armenia is presented; for the second species the new locality inside Ararat valley is found. Both species are considered rare and need special conservation measures.
Keywords: Biology; Ecology; Zoology