IL-2 and TNF-α activity in ovarian cancer depends on the stage of disease - G. A. Hovhannisyan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
In present study the changes of immunoregulatory cytokine IL-2 and pro-inflammatory cytokine TNF-α activity in pathophysiology of ovarian cancer has been investigated. IL-2 and TNF-α activity have been determined by the ELISA method in plasma and tissue samples of the primary oncologic patients with different stages of disease (I, II, III). Results obtained have shown that IL-2 and TNF-α levels for both plasma and tumor tissue samples demonstrate stage dependent changes. Data obtained expand the knowledge about the complicity of the stage dependent interplay between host immunity, inflammation and ovarian cancer. Ներկայացված աշխատանքում ուսումնասիրվել են իմունակարգավորիչ ցիտոկին ինտերլեյկին-2-ի և նախաբորբոքային ցիտոկին ուռուցքների նեկրոզի գործոն-ալֆայի ակտիվության փոփոխությունները ձվարանների քաղցկեղի պաթոֆիզիոլոգիայում: Ցիտոկինների ակտիվությունները չափվել են ELISA մեթոդով՝ հիվանդության տարբեր փուլերում գտնվող (I, II, III) առաջնային քաղցկեղային հիվանդների պլազմայի և հյուսվածքային նմուշներում: Ստացված արդյունքները ցույց են տալիս, որ նշված ցիտոկինների ակտիվության փոփոխությունները և պլազմայի, և հյուսվածքային նմուշներում կախված են հիվանդության փուլից: Այս տվյալներն ընդլայնում են մեր գիտելիքներն իմունային համակարգի, բորբոքման և ձվարանների քաղցկեղի միջև փուլից կախյալ փոխազդեցությունների ողջ բարդության վերաբերյալ: В статье были изучены изменения активности иммуномодуляторного цитокина ИЛ-2 и противовоспалительного цитокина ФНО-альфа в патофизиологии рака яичников. Активность ИЛ-2 и ФНО-альфа была определена методом ИФА в плазме и в тканях первичных онкобольных с различными стадиями болезни (I, II, III). Полученные результаты показывают, что и в плазме, и в ткани изменения активности ИЛ-2 и ФНО-альфа зависят от стадии заболевания. Полученные данные расширяют знания относительно всей сложности стадиязависимых взаимодействий между иммуной системой, воспалительным процессом и раком яичников.
Keywords: Biology; Immunology