Пути обмена амидов в поджелудочной железе - Н. Х. Хачатрян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Показано, что митохондриальная фракция поджелудочной железы содержит активную фосфатактивируемую глутаминазу, которая активируется также АТФ и кетоглутаратом. При инкубации гомогенатов поджелудочной железы с аспарагином в присутствии АТФ или кетоглутарата отмечается достоверное повышение уровня глутамина. Ցույց է տրված, որ ենթաստամոքսաին գեղձի միտոքոնդրիալ ֆրակցիան պարունակում է ակտիվ ֆոսֆատակտիվացնող գլյուտամինազ, որը ակտիվանում է ոչ միայն ԱԵՖ-ով, այլ նաև α-կետոգլուտարատով: Ենթաստամոքսային գեղձի հոմոգենատի ինկուբացիան ասպարագինի հետ ԱԵՖ-ի և α-կետոգլուտարատի առկայությամբ հավաստիորեն բարձրացնում է գլուտամինի կոն-ցենտրացիան: It was shown that the mitochondrial fraction of pancreas contained phosphatе activated glutaminase, activating also by ATP and ketoglutarate. Homogenates of pancreas catalised glutamine formation from asparagine in present of ATP or ketoglutarate.
Keywords: Medicine