Երևանի կանաչ տնկարկների դենդրոբազմազանությունը - Ս. Ա. Կտրակյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Երևանի կանաչապատման պրակտիակայի ընթացքում փորձարկվել են հարյուրավոր տեսակների ծառեր և թփեր: Դրանց մի մասը դրսևորել է բավարար հարմարվողականություն, իսկ շատ տեսակներ էլ կլիմայավարժեցվել են մասնակիորեն կամ չդիմանալով մի շարք գործոնների բացասական ազդեցությանը, ոչնչացել են: Հոդվածում քննարկվում են վերջին մոտ 60 տարվա ընթացքում Երևանի կանաչ տնկարկների դենդրոբազմազանության վերաբերյալ կատարված ուսումնասիրությունների արդյունքները: Հեղինակի (2017-2018 թթ.) կողմից կատարված ուսում-նասիրությունների համեմատական վերլուծությամբ բացահայտված է, որ տարբեր ժամանակներում օգտագործվել է շուրջ 250 տեսակի ծառեր և թփեր, որոնցից ներկայումս մայրաքաղաքի կանաչ տնկարկներում հանդիպում են ավելի քան 170-ը:В практике озеленения Еревана были испытаны сотни видов деревьев и кустарников. Часть из них удовлетворительно акклиматизировалась, а многие виды адаптировались частично или не выдержали отрицательного воздействия ряда факторов местной среды. В статье рассматриваются результаты практики интродукции дендроразнообразия зеленых насаждений Еревана в течение последних 60 лет. Сравнительным анализом, выполненным ав-тором (2017-2018гг.), выявлено, что в разные периоды были использованы около 250 видов деревьев и кустарников, из которых в настоящее время в зеленых насаждениях столицы встречаются более чем 170.During gardening activities in Yerevan, hundreds of species of trees and bushes were tested. Some of them showed satisfactory adaptation, and many species were partially adapted or did not withstand the negative impact of a number of factors and were destroyed. The article discusses the results of research carried out on the dendro-diversity of Yerevan green stands over the past 60 years. A comparative analysis performed by the author (2017-2018) revealed that in different periods about 250 species of trees and bushes were used, of which more than 170 are currently found in the capital.
Keywords: Biology; Ecology