Ճագարի որոշ օրգանների D-ամինաթթվային օքսիդազի ելանյութային յուրահատկությունը - Հ. Մ. Կարապետյան; Է. Խ. Բարսեղյան; Ա. Հ. Թռչունյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ցույց է տրված, որ D-ամինաթթվային օքսիդազը ճագարի տարբեր օրգաններում ունի լայն ելանյութային յուրահատկություն: Հետազոտված 7D-ամինաթթուներից արտահայտված ուժգնությամբ դեզամինացվել են D-ալանինը, D-թիրոզինը և D-արգինինը: Ուսումնասիրվել է ծանր մետաղների իոնների (Ni2+,Fe2+,Cu2+ , Zn2+,Cd2+, Co2+) ազդեցությունը D-ամինաթթվային օքսիդազի ակտիվության վրա ճագարի ուղեղում, լյարդում և երիկամներում: В некоторых органах кролика выявлена D-аминокислотная оксидаза. Показано, что фермент имеет широкую субстратную специфичность. Из исследованных 7-ми D-аминокис-лот более интенсивно дезаминировались D-аланин, D-тирозин и D-аргинин. Изучено влия-ние ряда ионов тяжелых металлов (Ni2+,Fe2+,Cu2+ , Zn2+,Cd2+, Co2+) на активность D-амино-кислотной оксидазы печени, почек и мозга.The D-amino acid oxidase was detected in a number of rabbit organs. It has been shown that the enzyme has broad substrate specificity. Out of 7 D-amino acids studied, the D-alanine, D-tyrosine and D-arginine amino acids were more intensively deaminated. The effects of a number of heavy metal ions (Ni2+,Fe2+,Cu2+ , Zn2+,Cd2+, Co2+) on the D-amino acid oxidase activity of the liver, kidneys and brain were studied.
Keywords: Biology; Biochemistry; Molecular Biology