Антимоноаминооксидазные свойства некоторых новых пиримидинов и пиридо[1,2-a]пиримидинов - А. С. Григорян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Исследовано влияние некоторых новых замещенных пиримидинов и пиридо[1,2-a]-пиримидинов на активность моноаминооксидазы (МАО) мозга крыс in vitro. В качестве субстрата использовали серотонин (5-ОТ) креатинин сульфат. Установлено, что в ряду пиримидинов _ 5-амилзамещенные пиримидины, замещенный 5-оксиметил-6-стирил-ура-цил и производное пиримидинил-5-пропановой кислоты, а в ряду пиридо[1,2-a] пирими-динов _ 2-фторфенилпроизводное обнаруживают умеренное антиМАО-азное действие, в то время как остальные исследованные соединения оказались малоактивными. Ուսումնասիրվել է մի քանի, նոր տեղակալված պիրիմիդինների և պիրիդո[1,2-a] պիրի-միդինների ազդեցությունը մոնոամինօքսիդազի ակտիվության վրա առնետի ուղեղում՝ in vitro պայմաններում: Որպես սուբստրատ օգտագործվել է սերոտոնին (5-ОТ) կրեատինսուլֆատը: Ցույց է տրվել, որ մի շարք պիրիմիդիններ՝ 5-ամիլտեղակալված պիրիմիդինները, տեղակալված 5-օքսիմեթիլ-6-ստիրիլուրացիլը, պիրիմիդինիլ-5-պրոպանաթթվի ածանցյալները, ինչպես նաև պիրիդո [1,2-a] պիրմիդինների շարքից 2-ֆտոր ածանցիալը ցուցաբերում են զգալի հակաՄԱՕ-ազային ակտիվություն, մինչդեռ ուսումնասիրված մյուս միացությունները եղել են քիչ ակտիվ:The effect of some new substituted pyrimidines and pyrido [1,2-a] pyrimidines on the activity of monoamine oxidase (MAO) in rat brain was studied in vitro. Serotonin (5-OT) creatinine sulfate was used as a substrate. It was found, that in the pyrimidines series, 5-amyl substituted pyrimidines, substituted by 5-hydroxymethyl-6-styryluracil, pyrimidinyl-5-propanoic acid derivative, and in the pyrido [1,2-a] pyrimidines series the 2-fluorophenyl derivative exhibit a moderate anti-MAO action, while the other studied compounds were inactive.
Keywords: Biology; Pharmacology