ՀՀ ներկրված չասնենյան ցեղի այծերի վերարտադրությունը վաղ հասակում - Յու. Գ. Մարմարյան; Դ. Ս. Նավասարդյան; Գ. Յու. Մարմարյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Հետազոտվել են Ուկրաինայից Հայաստան ներկրված մաքրացեղ զաանենյան այծերի մաքիների և նրանցից ստացված առաջին սերնդի աճը և զարգացումը՝ վերարտադրության վաղ հասակում: Առաջին անգամ Հայաստանում Զաանենյան մաքրացեղերից 474 օրական հասակում ստացվել է առաջին ծինը: Պարզվել է, որ կենդանիների հղիությունը և ծինը ընթացել են նորմալ, իսկ ստացված սերունդը` ապահովել է նորմալ աճի և զարգացման օրինաչափությունը: Изучались рост и развитие маток подопытных коз зааненской породы, завезенных в Армению из Украины и полученных от них козлят первого поколения в раннем возрасте репродукции. Впервые в Армении в 474-дневном возрасте получено первое козление от зааненских чистопородных маток. Выявлено, что период беременности и козления протекали нормально, а полученное поколение обеспечило закономерное течение роста и развития организма.Growth and development of purebred Saanen breed of goat, imported from Ukraine to Armenia for first lactating females and their kids in the early first kidding age were investigated. According to the research it has been shown that goats litter, kids growth and development have been in a norm in early (474) first kidding stage. Early first kidding stage is a new technology for goat breeding in Armenia, which Decreasing e will increase profitability of goat breeding and will promote effective use of pedigree goats.
Keywords: Agriculture; Animals