The antropogenic alterations of Tavush region natural landscapes under the light of modern land-use - H. Y. Sayadyan; E. A. Vardanyan; G. D. Avetisyan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
The article presents anthropogenic alterations of the natural landscapes of the Tavush Marz of the RA under the current social and economic situation and analysis of modern land use. The altered natural landscapes of the Marz are characterized by various functions: residential, industrial, transportation, agricultural, recreational, forest, etc. Although there are no large industrial enterprises in the Marz, there are still socio-ecological problems that have significant impact on the alterations of natural landscapes and inefficient nature management. Հոդվածում ներկայացվում է ՀՀ Տավուշի մարզի բնական լանդշաֆտների մարդածին փոփոխվածությունը սոցիալ-տնտեսական արդի վիճակի և ժամանակակից հողօգտագործմա վերլուծության հիման վրա: Մարզի փոփոխված բնական լանդշաֆտներին բնորոշ են տարբեր գործառույթներ՝ բնակավայրային, արտադրական, տրանսպորտային, գյուղատնտեսական, ռեկրեացիոն, անտառտնտեսական և այլն: Չնայած մարզում չկան խոշոր արտադրական ձեռնարկություններ, այնտեղ այնուամենայնիվ առկա են սոցիալ-բնապահպանական հիմնախնդիրներ,որոնք էական ազդեցություն ունեն բնական լանդշաֆտների փոփոխման և ոչ արդյունավետ բնօգտագործման վրա։ В статье представлены антропогенные изменения в природных ландшафтах Тавушской области РА в свете нынешней социально-экономической ситуации и современного анализа землепользования. Измененные природные ландшафты области характеризуются различными функциями: жилыми, промышленными, транспортными, сельскохозяйственными, рекреационными, лесоводствами и т.д. Хотя в области нет крупных промышленных предприятий, по-прежнему существуют социально-экологические проблемы, которые оказывают значительное влияние на изменение природных ландшафтов и неэффективное природопользование.
Keywords: Biology; Ecology