Daily activities of parthenogenetic Darevkia Rostombekowi species - R. K. Petrosyan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
The daily activities of two isolated populations of endangered species of rock lizards Darevkia rostombekowi were studied. The main aim of our study was the show the competition among syntopic species of rock lizards. Our results have shown the similarity of patterns of daily activities for lizards belonging to different species and sharing the same territories and differences in peak of their activities, which allow them to avoid the competition. Ուսումնասիրվել է հազվագյուտ տեսակի Darevkia rostombekowi իրարից մեկուսացված պոպուլյացիանների օրական ակտիվությունը։ Հետազոտության հիմնական նպատակը՝ ցույց տալ սինտոպիկ ժայռային մողեսների միջև մրցակցային փոխհարաբերությունները։ Հետազոտության արդյունքները ցույց տվեցին, որ չնայած սինտոպիկ ժայռային մողեսների օրական ակտիվության նմանությունը՝ օրվա ընթացքում քանակական տարածվածության գրաֆիկներում ակտիվության պիկերում կան որոշ տարբերություններ, ինչը թույլ է տալիս փոքրացնել տեսակների միջև մրցակցությունը։ Суточная активность редкого вида скальных ящериц Darevkia rostombekowi была исследована в изолированных друг от друга популяциях. Основной целью нашего исследования было показать конкурентное взаимодействие между синтопичными видами скальных ящериц. Наши результаты показали, что, несмотря на схожесть схемы суточной активности синтопичных видов ящериц, в графиках распределения их численности в течениe дня имеются некоторые рaзличия в пиках активности ящериц, что позволяет уменьшить конкуренцию между особями, принадлежащими к разным видам, но обитающими на одной территории.
Keywords: Biology; Zoology