Изменениe содержания фосфолипидов ядерных субфракций проростков пшеницы под действием эм волн мм-диапазона - Л. А. Минасбекян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Исследовалось содержание фосфолипидов ядерной мембраны и растворимой ядерной фракции проростков семян пшеницы Tr.aestivum. Показано, что в исследованных ядерных субфракциях проростков пшеницы на 3-й день прорастания после однократной обработки семян электромагнитными волнами мм-диапазона различной частоты наблюдалось перераспределение фосфолипидов по содержанию. Обнаружено, что суммарное содержание анионных фосфолипидов в ядерной мембране сокращается под действием мм-волн ЭМИ. Ուսումնասիրվել է Tr.aestivum ցորենի ծիլերի կորիզաթաղանթի և լուծելի կորիզային ֆրակցիայի ֆոսֆոլիպիդների բաղադրությունը: Ցույց է տրված, որ հացահատիկի ծիլերի հետազոտվող միջուկային ենթաֆրակցիաներում 3-րդ օրը` էլեկտրամագնիսական մմ-ալիքների տարբեր հաճախականություններով մշակելուց հետո, տեղի է ունենում ֆոսֆոլիպիդների պարունակության վերաբաշխում: Պարզվել է, որ մմ-ալիքների ազդեցության ներքո անիոնային ֆոսֆոլիպիդների գումարային պարունակությունը կորիզաթաղանթում նվազում է: The content of the phospholipids of the nuclear membrane and the soluble nuclear fraction of Tr.aestivum wheat seedlings has been studied. It is shown that in investigated nuclear subfractions of wheat seedlings on the 3rd day of growth: The redistribution in content of phospholipids was observed after one treatment of seeds with electromagnetic waves of different frequencyin mm-diapason. We have found out that the total content of anionic phospholipids in the nuclear membrane decreases under the action of mm-waves.
Keywords: Biology; Biophysics