Տոկոֆերոլի հակահիպօքսիկ դերը սուր թթվածնաքաղցից առաջացած արյան ցուցանիշների շեղումների շտկման գործում - Ս. Գ. Սահակյան; Մ. Ա. Կարապետյան; Ն. Յու. Ադամյան; Ք. Ս. Զուրաբյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Սուր հիպօքսիայի պայմաններում (7000 մ) հետազոտվել են կարմիր և սպիտակ արյան ցուցանիշների շեղումները, ինչպես նաև տոկոֆերոլի կիրառման արդյունավետությունը նշված գործոնի ազդեցությամբ ցուցանիշների շեղումները շտկելու նպատակով: Տոկոֆերոլի կիրառումը հանգեցրել է սուր թթվածնաքաղցի և ռեօքսիգենացիայի ազդեցությամբ պայմանավորված հետազոտված գրեթե բոլոր ցուցանիշների շեղումների մեղմացմանը: В условиях острой гипоксии (7000 м) исследовались сдвиги гематологических показателей белой и красной крови, а также эффективность токоферола в качестве антигипоксанта и имуномодулятора с целью коррекции отклонений, вызванных фактором. Были выявлены выраженные изменения показателей после воздействия острой гипоксии. Действие токоферола можно считать достаточно эффективным, поскольку привело к существенному смягчению отклонений показателей крови после гипоксии. In conditions of acute hypoxia (7000 m), shifts in hematological indices of white and red blood, as well as the efficacy of tocopherol as an antihypoxant and immunomodulator were studied to correct the deviations caused by the factor. The expressed changes in the parameters after the action of acute hypoxia were revealed. The effect of tocopherol can be considered quite effective, since it leeds to significant softening of blood abnormalities after hypoxia.
Keywords: Biology; Physiology